Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mitől bio?

Mitől bio?

"Mitől bio a sertés?" 

Bio sertéseink a Virágzó Öko Kft nyalkai gazdaságából származnak!

 

A leggyakrabban feltett kérdés mióta szóba került a bio sertések forgalmazása számomra. A válasz röviden: ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék. Viszont aki erre a leghitelesebb választ tudja adni, az Schindler Andreas a tenyésztő, akitől a következő információkat kaptam:

"Bio sertéstartás

A Hungária Öko Garancia (HÖG) által évente ellenőrzött nyalkai (Győr melletti település) gazdaságomból származnak a  sertések. A HÖG fő tevékenysége a biotermékek ellenőrzése és tanúsítása.  A bio sertéstenyésztésnél nem használunk semmiféle állati eredetű fehérjét, genetikailag módosított növényeket (GMO), nem keverünk a takarmányba állatgyógyászati készítményeket. Kizárólag a saját bio gazdaságunkból származó takarmányt etetünk az állatokkal. Az ökológiai gazdálkodás állategészség ügyében a legfontosabb a megelőzés.  Az ökológiai sertéstenyésztésünkben nem kezeljük rutinszerűen antibiotikumokkal a sertéseket, nem kapnak hormonokat a gyorsabb gyarapodás érdekében, és etológiai igényeiknek megfelelő tartási körülményeket biztosítunk számukra az állat-jóllét elveit szem előtt tartva.  (nagyobb kifutók, kötetlen tartásmód, folyamatosan bő és száraz alom stb). A szopós malacok minimum 40 napos korukig az anyjuk mellett maradnak.

Az ólak fertőtlenítése során nem használunk vegyszereket, meszeléssel, magas nyomású mosóberendezéssel, illetve mechanikai tisztítással történik a tisztántartás. Az állatok csonkítása tilos. Nincs fogazás, farok kurtítás stb). A szállításnak és a vágásnak kíméletesen kell megtörténnie. A gazdasági állatok közül a sertések a legérzékenyebbek a stresszre.  Az ökológiai gazdaságból származó állatokat kevesebb stressz éri, így a hús minősége jobb lesz. Az, hogy az állatokkal hogyan bántak, netán szenvedtek-e közvetlenül a levágás előtt, meglátszik a hús minőségén. (sápadt, laza szerkezetű, vizenyős hús). Tehát amelyik állatnak nem okoztak szenvedést, állat jóléti elvek szerint tartották, nem tették ki stressz hatásnak, annak a húsa sem károsodik, megőrzi minőségét. Jól tartott állat húsából az ember is szívesebben és jó ízűbben eszik"

Mert "amit ma megeszel az holnap jár és beszél"

Széles Zoltán

:)