Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Bio-premier

Gaál József Győr+média
2014-01-11 22:01:08

Schindler Andreas sertései nem kapnak állati eredetű fehérjét, genetikailag módosított növényeket, a tenyésztő saját, nyalkai bio gazdasága termeli a takarmányt, amihez nem kevernek állatgyógyászati készítményeket. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a malacok nagy kifutókban, stressz és hizlaló hormonok nélkül cseperednek fel, nagyjából felsoroltuk a bio sertés tenyésztésének ismérveit. Vagyis nem csak a mangalica lehet bio sertés, a biotermékek ellenőrzésére és tanúsítására hivatott Hungária Öko Garancia nevű társaság nem a fajtát, hanem az ökológiai gazdálkodás szabályainak betartását vizsgálja. Schindler Andreas a győri Golden Ball étterem decemberi kóstolóján mondta el, hogy a háziállatok közül a sertések a legérzékenyebbek a stresszre, s az, ahogy bánnak velük meglátszik a hús minőségén. A jóléti elvek szerint tartott és levágott disznó húsa nem lesz sápadt, laza szerkezetű, vizenyős. Csak az ilyen jó minőségű hús ajánlható emberi fogyasztásra, hiszen amit ma megeszünk, az holnap jár és beszél. Tekintélyes vállalkozói csapat fogott össze a bio sertésből készült termékek és ételek népszerűsítésére, a nyalkai gazdán túl az ügy mellé állt a Győrben két húsüzletet üzemeltető Széles Zoltán, a biokertész Németh István és a Golden Ball csapata, élén Kelemen Gyula étteremvezetővel. A Golden Ball a jövőben külön menükártyán kínálja a bio fogásokat a fűrészporon füstölt kolbásztól a kocsonyán át a kapuvári pecsenyéig. Suga Péter főszakács kizárólag hagyományos ételeket tálalt fel a kóstolón, elmondva, a bio sertéssel a konyhában ugyanúgy kell bánni, mint közönséges társaival. Különlegessége a hús tömörségében, az ízek meglepő tisztaságában rejlik. A Széles család húsüzlete jó ideje forgalmaz legelőn felnőtt szürke marhák húsából készült és nitrittől mentes termékeket. Széles Zoltán szerint ezek egyrészt egészségesek, másrészt megkívánták a hagyományos házi ízek, a régi gyártási technológiák megőrzését. A bio sertés jól illeszkedik ebbe a sorba, húsa a legkiválóbb minőséget képviseli a mai magyar piacon. A biotermékek népszerűségéről már Németh Zoltán Rábcakapi biokertész beszélt, húsz év tapasztalatára támaszkodva. Elmondta, tőle nem azok vásárolnak, akik megengedhetnék maguknak, hanem a másként gondolkodók, az egészséges táplálkozás hívei. A biogazdálkodás nem üzlet, hanem életforma, mondta a biokertész, aki a salátákat, zöldségeket szállította Suga Péter konyhájára,

Tartalomhoz tartozó címkék: hír