Termékek Menü

A Magyar Szürkemarha Húsáról!

Széles Zoltán
2014. 01. 04. 16:00:00

A Magyar Szürkemarha Húsáról

 

A szürkemarhát mindenki ismeri, legalábbis, ha az útszéli legelők szabadon tartott állatairól, a Hortobágy szimbólumáról van szó. A Magyar szürkemarha a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike. Valódi hungarikum, amely szépségével, szilajságával, őserőt sugalló impozáns megjelenésével Magyarország világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik. Húsáról azonban nem sokat tudunk, illetve tudtunk.

A Magyar szürke húsa, már első pillantásra jól megkülönböztethető a többi marhahústól, színe sötétebb, állaga szárazabb, rostosabb, jól látszik a finom márványozottsága, fogyasztása segít az egészség megőrzésében. A rostok között kevesebb zsírt (faggyút) tartalmaz, de nagyobb arányban vannak jelen benne a telítetlen zsírsavak (omega-3 és omega 6). Ezek fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülésében. A sovány húsnak az egészségmegőrző táplálkozásban kiemelt szerep jut, mert ahogy Szűcs Endre tankönyvében írja, minél soványabb a hús, annál nagyobb a benne lévő zsírokban, az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak aránya. A szürkemarha húsa jóval kevesebb vizet tartalmaz a többi húsmarha fajtáénál, ezért főzéskor nagyon kevés vizet ad le, így kevésbé esik össze. Jó tudni, hogy vastartalma még a vörös húsok között is kiemelkedően magas. A szürkemarha húsával másként kell bánnunk, mint általában a marhahússal. Sokan azért kritizálják, mert túl száraz, mások egyszerűen nem ismerik, nem tudják, melyik húsrészből milyen ételt lehet igazán finoman elkészíteni. Érdekesség hogy a 15-18. századig Európa hússzállítói voltunk, legfőbb exportcikkünk a szürkemarha volt. A nyugati városok mészárosai csak ezt a kiváló minőségű húst vásárolták, még a római pápa is szürkemarhát evett. A német városokban törvény mondta ki, hogy amikor megérkeznek a magyar gulyák, akkor a mészárszékeken más fajtájú húst kimérni tilos, nehogy a kiváló minőségű, és drága szürkemarhahús közé más is keveredjen. A fajta a múlt században majdnem kipusztult, de újabban a létszámuk növekvőben van, és a pápát is ismét Magyarország látja el szürkemarha hússal.

Amikor elárasztanak bennünket a silány minőségű és olcsó import húsipari termékek, igenis szükség van jó alapanyagra. Legtöbbször követhetetlen úton jutnak el a fogyasztókhoz az élelmiszerek. Mi, akik figyelünk arra, hogy mit eszünk, mit forgalmazunk, szeretnénk tudni honnan, milyen úton-módon kerül az üzletünkbe a hús. Célunk, hogy ezt a világszínvonalon is kiválóként elismert marhahúst, minél szélesebb körben megismertessük, ezáltal egészségtudatos táplálkozásra ösztönözve az embereket, segítve az egészség megőrzését.
A legeltetésnek köszönhetően az állatok nemcsak füvet, hanem olyan gyógy- és fűszernövényeket (kakukkfüvet, kamillát, rozmaringot, mentát stb.) fogyasztanak, amelyek egészségesek, és amelyeket a konyhánkban is rendszeresen használunk. Ezek a gyógynövények az állat zsírjában elraktározódnak, majd főzéskor, sütéskor az illóolajok fölszabadulnak – így válnak zamatossá a belőle készült ételek. Ennek köszönheti a szürkemarha hús a különleges ízét. Az egyedek fajtaazonosságát a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, Tanúsítvánnyal igazolja. Így az ilyen ENAR számmal azonosított hús és az abból készült termék jogosult az EU „Földrajzi Árujelző” oltalma alapján a „Magyar Szürkemarha Hús” megjelölés kizárólagos használatára!  A védjegyezett termék-előállításban tilos bármilyen ipari táppal, terméktakarmánnyal etetni, tilos olyan növényeket legeltetni, amelyeket műtrágyáztak, vagy növényvédő szerrel kezeltek.

Eredetvédelem:

A szürkemarha húsoknál illetve termékeknél a nyomon követhetőség végett, a tenyésztő egyesület egy olyan rendszert állított rendelkezésedre ahol megbizonyosodhatsz a hús eredetéről. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy a húsüzletben, megkeresed a címkén, vagy elkéred a feldolgozott marha életszámát (a tízjegyű ENAR számot), és ezt a számot elküldöd sms-ben a következő számra: +36304691425, mire az egyesület automatikusan válaszol. Megírja neked a marha származását, születési dátumát, vágás időpontját, ki vágta, mikor, kinek stb. ezáltal megbizonyosodhatsz, hogy azt kaptad a pénzedért, amit ígértek! Ha kíváncsi vagy még több részletre, akkor ajánlom Kerekes Sándor "Szakácskönyv a magyar szürkéhez" című könyvét, illetve a facebook/szeleshusüzlet, szeleshus.hu  oldalon tovább tájékozódhatsz.

Kiváló minőségű szürkemarha húsokat, keresd üzleteinkben!

Üdvözlettel!

Széles Zoltán

Keresd a védjegyet!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír