Termékek Menü

A Magyar Szürkemarha Húsáról!

Széles Zoltán
2014. 01. 04. 16:00:00

A Magyar Szürkemarha Húsáról

 

A szürkemarhát mindenki ismeri, legalábbis, ha az útszéli legelők szabadon tartott állatairól, a Hortobágy szimbólumáról van szó. A Magyar szürkemarha a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike. Valódi hungarikum, amely szépségével, szilajságával, őserőt sugalló impozáns megjelenésével Magyarország világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik. Húsáról azonban nem sokat tudunk, illetve tudtunk, amíg nem találkoztunk Magyarország, tehéngulya létszáma alapján rangsorolva az egyik legnagyobb tenyészetével Csatárpusztán.

A Magyar szürke húsa, már első pillantásra jól megkülönböztethető a többi marhahústól, színe sötétebb, állaga szárazabb, rostosabb, jól látszik a finom márványozottsága, fogyasztása segít az egészség megőrzésében. A rostok között kevesebb zsírt (faggyút) tartalmaz, de nagyobb arányban vannak jelen benne a telítetlen zsírsavak (omega-3 és omega 6). Ezek fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülésében. A sovány húsnak az egészségmegőrző táplálkozásban kiemelt szerep jut, mert ahogy Szűcs Endre tankönyvében írja, minél soványabb a hús, annál nagyobb a benne lévő zsírokban, az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak aránya. A szürkemarha húsa jóval kevesebb vizet tartalmaz a többi húsmarha fajtáénál, ezért főzéskor nagyon kevés vizet ad le, így kevésbé esik össze. Jó tudni, hogy vastartalma még a vörös húsok között is kiemelkedően magas. A szürkemarha húsával másként kell bánnunk, mint általában a marhahússal. Sokan azért kritizálják, mert túl száraz, mások egyszerűen nem ismerik, nem tudják, melyik húsrészből milyen ételt lehet igazán finoman elkészíteni. Érdekesség hogy a 15-18. századig Európa hússzállítói voltunk, legfőbb exportcikkünk a szürkemarha volt. A nyugati városok mészárosai csak ezt a kiváló minőségű húst vásárolták, még a római pápa is szürkemarhát evett. A német városokban törvény mondta ki, hogy amikor megérkeznek a magyar gulyák, akkor a mészárszékeken más fajtájú húst kimérni tilos, nehogy a kiváló minőségű, és drága szürkemarhahús közé más is keveredjen. A fajta a múlt században majdnem kipusztult, de újabban a létszámuk növekvőben van, és a pápát is ismét Magyarország látja el szürkemarha hússal.

Amikor elárasztanak bennünket a silány minőségű és olcsó import húsipari termékek, igenis szükség van jó alapanyagra. Legtöbbször követhetetlen úton jutnak el a fogyasztókhoz az élelmiszerek. Mi, akik figyelünk arra, hogy mit eszünk, mit forgalmazunk, szeretnénk tudni honnan, milyen úton-módon kerül az üzletünkbe a hús. Célunk, hogy ezt a világszínvonalon is kiválóként elismert marhahúst, minél szélesebb körben megismertessük, ezáltal egészségtudatos táplálkozásra ösztönözve az embereket, segítve az egészség megőrzését.
A legeltetésnek köszönhetően az állatok nemcsak füvet, hanem olyan gyógy- és fűszernövényeket (kakukkfüvet, kamillát, rozmaringot, mentát stb.) fogyasztanak, amelyek egészségesek, és amelyeket a konyhánkban is rendszeresen használunk. Ezek a gyógynövények az állat zsírjában elraktározódnak, majd főzéskor, sütéskor az illóolajok fölszabadulnak – így válnak zamatossá a belőle készült ételek. Ennek köszönheti a szürkemarha hús a különleges ízét. Az egyedek fajtaazonosságát a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, Tanúsítvánnyal igazolja. Így az ilyen ENAR számmal azonosított hús és az abból készült termék jogosult az EU „Földrajzi Árujelző” oltalma alapján a „Magyar Szürkemarha Hús” megjelölés kizárólagos használatára!  A védjegyezett termék-előállításban tilos bármilyen ipari táppal, terméktakarmánnyal etetni, tilos olyan növényeket legeltetni, amelyeket műtrágyáztak, vagy növényvédő szerrel kezeltek.

Eredetvédelem:

A szürkemarha húsoknál illetve termékeknél a nyomon követhetőség végett, a tenyésztő egyesület egy olyan rendszert állított rendelkezésedre ahol megbizonyosodhatsz a hús eredetéről. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy a húsüzletben, megkeresed a címkén, vagy elkéred a feldolgozott marha életszámát (a tízjegyű ENAR számot), és ezt a számot elküldöd sms-ben a következő számra: +36304691425, mire az egyesület automatikusan válaszol. Megírja neked a marha származását, születési dátumát, vágás időpontját, ki vágta, mikor, kinek stb. ezáltal megbizonyosodhatsz, hogy azt kaptad a pénzedért, amit ígértek! Ha kíváncsi vagy még több részletre, akkor ajánlom Kerekes Sándor "Szakácskönyv a magyar szürkéhez" című könyvét, illetve a facebook/szeleshusüzlet, szeleshus.hu  oldalon tovább tájékozódhatsz.

Kiváló minőségű szürkemarha húsokat, keresd üzleteinkben!

Üdvözlettel!

Széles Zoltán

Keresd a védjegyet!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír